Ziyaret Yerleri

Hubyar değirmeni

Hubyar Sultanın yedi koyununu koydugu yer

Kılıç kesen

Dokuzlar

Hubyar Türbesi

Hubyar camı

Hubyar  sokusu

Hubyarın atının yağının izi

Hubyar  Kuyusu

Sersem

Yapım tarihi bilinmeyen Hubyar Türbesi sekizgen planlı olup kesme taştan yapılmıştır. Üst örtü duvarının devamı olarak sekizgen biçimli piramidal yapıya sahiptir. Duvar yüzeyleri büyük oranda mozaik ile kaplıdır. Şekil olarak aslına sadık kalınarak bir çok kez tadilattan geçmiştir yapılan bu tadilatlarda iç ve dış yüzeyleri aslına uymayarak tamamen betonla sıvanmıştır. Türbe içerisinde yer alan sanduka 140x290x150 cm boyutlarında ve betonarmeden yapılmıştır. Türbenin iç alanı elli metre karedir, Türbeye batı kısmında dar ve alçak bir kapıdan girilir . kapının dar ve alçak olması türbeye eğilerek girilmesini sağlar .Batı tarafından kapıyla doğu, güney ve kuzeyden  de üç adet camla türbenin güneş alması sağlanır. Türbenin iç  güney duvarında   çöfer  alma yeri vardır. Sandukanın alt batı kısmında kapıya bakan tarafta   bir tuğla genişliğinde delik vardır.

Hubyar Türbesi

Yaşı henüz belli olmayan Hubyar çamı kalın gövdeli başında yedi kalın dala sahip olan görkemli  bir çamdır. Kapladığı alan yaklaşık yetmiş metre kare civarındadır.Toprak üzerine çıkan kökleri kalındır. Hubyar’ın Bekülü'de bulunan Bek Dede ile oturup sohbet ettiği yer olarak bilinir. Hubyarın burada dinlendiğine rivayet edilir.

Hubyar Çamı

Hubyarın sokusu iki adettir Bir tekeli yaylasında diğeri türbenin olduğu yerdedir.Soku büyükçe bir taş kütlenin içi oyularak yapılan  yaklaşık üç uruplağa buğday alan içi oyuk taş kütledir. Kaynatılıp kurutulmuş buğday iki kişinin karşılıklı vurduğu ağaç tokmakla dövülerek buğday kepeğinden ayrılması sağlanır. Kepeğinden ayrılan buğday bulgur,yarma,hedik, vb olmak üzere el değirmeninde işlenmeye   hazır hale gelir.

Hubyar Sokusu

Hubyar’ın  atının  ayağının izi olduğuna rivayet edilir.Asıl yeri yayla yolu üzerinde orta yayladadır.Bir metre kare çıvarındadır ziyaret deki iz bir atın  ön ayağının bilekle birleştiği eklem yerinin aynısındır.Hubyar mensuplarınca kutsal sayılır .Hiç bir Hubyar  mensubu kutsal saydıkları yerleri sökmez değiştirmez yalnız Hubyar’ın atının  ayağının izi olan ziyaret Hubyarlı bir aile tarafından sökülmüştür.

Hubyar’ın  atının ayğının izi

Hubyar Deg.

Tokat’ın Turhal ilçesi Çaylı beldesindesin üst kısmında dere mahallesindedir.Hubyar Sultanın asası ile suyu  çıkarttığına rivayet edilir.Hubyar kuyusu yaklaşık  bir metre çapında dır. Ne kadar su alınırsa alınsın su eksilmez ,yapılan  ölçümlerde kuyu suyu olmasına rağmen bölgenin en temiz ve en yaralı suyudur.  Üzeri camla kapatılan hubyar kuyusunun cevre düzenlenmesi yapılmıştır.

Hubyar Kuyusu

Tekeli Dağı ( Dokuzlar) Denizden yüksekliği 2643 metredir.Tepenin tam zirvesinde  dokuz ocak ziyaret yeri vardır .Hubyar mensuplarındaki her sülale kendi ocaklarını bilir ve ocaklarında kurbanlarını pişirilirler.Bölgede  güneşin doğuşu en güzel buradan dokuzların tepesinden izleriniz.

Dokuzlar

Hubyar Sultanın tahta kılıcı ile kestiğine rivayet edilir.Gürgen çukurunun  bitimindedir. Yaklaşık bir metre yüksekliğinde iki metre enindedir. Ortasından boydan boya  kesilmiş bir şekilde duran ziyaretin  kesik derinliği yaklaşık  bir metre eni ise on santimetre çıvarındadır

Kılıç kesen

Hubyar Türbesinin  tam karşısında dik bir yamaçtadır. Yanmış  bir çam ağacı ile su gözeleri  vardır. Çocukları olmayan aileler bu gözlerden su içerek çocuklarının olması istemiyle dilek de bulunur adaklar adarlar.

Sersem

Yedi koyun sıgdıgı yer

Gönül Ananın  kabri olduğuna rivayet edilir.Tekeli dağının (dokuzların) eteğinde tekeli yaylasının üstünde yaklaşık beş top sahası genişliğindeki meydan denilen yerin batı kısmındadır Eski hali dört metre uzunluğunda yarım metre genişliğinde yirmi beş santimetre yüksekliğindedir .Tarihi bilgilerde  Gönül Ana Hubyar Sultan’ ın eşi, Yalıncak Sulan’ ın kızıdır

Gönül ana

Ağca Dede

İsmail Dede

Kara evliya

Çermik  (Hubyar Değirmeninin üst tarafı)

Bu sayfa 4711 defa görüntülenmiştir.