Tekeli Yaylası

Zirvesinde bulunan 9 taşlı evliyadan ötürü “Dokuzlar” diye de adlandırılan Tekeli Dağı’nın (2643) eteklerinde bulunan Tekeli Yaylası, birkaç yıl öncesine kadar Hubyarlıların yoğun olarak yazları göçtüğü bir yerdi.

Fakat son dönemde gerek hayvancılığın yapılmıyor olması hem de köyde yaşayan nüfusun hızla azalması sebebiyle yaylaya göçen Hubyarlı kalmadı. Artık Hubyarlıların için ziyaret edilen nostaljik bir yer halini alan Tekeli Yaylası, bir dönem çok hareketli ve yoğun süreçler geçirdi. Yaylanın nüfusunun kalabalık olması sebebiyle hayvanların otlatıldığı ve “keşik” diye adlandırılan sıra dahi hem “Bekülü”, “Gamişcek”, “Öyekler” diye üçe ayrılırdı hem de Öyeklerden keşiğe 3 hane aynı anda giderdi. Bu durumda dahi keşik, ortalama 1 ayda bir dolanırdı. Koyunların bekletildiği ve “Salak” diye tabir edilen yer ise yine “Bekülü”, “Gamişcek” ve “Öyekler” diye 3 ayrı yerden oluşurdu. Bekülü Salağı’na eski dönemlerde “Tekke Salağı” da denirken Öyekler Salağı’da “Orta Salak” diye ifade edilirdi.

Dört bir yanı yeşil alanlardan oluşan Tekeli Yaylası’nın her tarafında çok soğuk billur gibi kaynak suları bulunmaktadır. Yaylanın içinde dahi 3 ayrı çeşme yer alır. Yaylanın tam ortasında bulunan ve “Ortalık” olarak adlandırılan yer ise geçmiş dönemlerde köyün önde gelen büyüklerinin oturup sohbet ettiği, köy sorunlarını konuşup çözüme kavuşturduğu bir yerdi.

En yakın yerleşim birimi Tekke mahallesine 40 dk. uzaklıkta olan Tekeli Yaylası, Tekeli Dağı’nın zirvesine ise 1.5 saatlik mesafededir. 1989 yılında dönemin Hubyar Köyü Derneği Başkanı Halil Patlak’ın yönetiminde araba yolu yaptırılarak ulaşımın daha kolay sağlandığı Tekeli Yaylası’ndan 2002 yılında Mahmut Coşkun tarafından Tekeli Dağı’nın zirvesine bir yol daha yaptırılarak insanların buraları ziyaret etmesi daha da kolay hale getirildi.

Çevresinde binbir türlü çiçekte yetişen Tekeli Dağı'nda yer alan kimi çiçeklerse yurdumuzun başka hiçbir yerinde yetişmemektedir. Bu çiçeklerden "tutça çiçeği" Tekeli Dağı'nın 3-4 ayrı yerinde yetişmektedir. Mayıs ayında açmaya başlayan tutça, sonbaharın gelişiyle birlikte eylül ekim gibi solmaktadır. Mor, turkuaz benzeri bir renkte açan Tutça çiçeğinin çok hoş bir kokusu da bulunmaktadır.

Hubyar Vakfı

Bu sayfa 5065 defa görüntülenmiştir.