Hubyar Köyünde yaşanan olaylara ilişkin açıklamamız

Tarih 09 Eylül 2017, 11:04 Editör

Kurban bayramında köyümüzde yaşananlar ile ilişkin açıklamamız - Hubyar Kültür Vakfı -

Kurban Bayramında, Hubyar Köyünde yaşanan ve asla tasvip etmediğimiz olaylarla ilgili olarak sosyal medyada ve kimi yerel basında, ortamlarda bilerek ve isteyerek yapılan gerçek dışı haber ve dedikodular karşısında açıklamamızdır.

Bizler Hubyar Kültür Vakfı olarak 5 yıldır düzenli bir etkinlik olarak Köyümüze Dergahımıza gidip hem ibadetmizi yapmakta hem de bayramlaşmamızı gerçekleştirmekteyiz. Aynı amaçla bu yılda her yıl yaptığımız gibi duyurularımızı yaparak, otobüsümüzü tutarak halkımızın köye gitmesini sağladık.

Bizim gelenekselleşen bayram ziyaretimize karşın Köy derneği de bu bayramda ilk defa aynı günde aynı saatte etkinlik koymuş ve üyelerine duyurmuştur. Bir tatsızlık olmasın diye Muhtarımız devreye sokulmuş ve köy derneği başkanıyla görüşmeler yapılıp bayram havasında bir buluşmanın yolları aranmıştır. Nitekim bayram günü de aynı şekilde Tekkemizde kurbanlarımız kesilmiş bayramlaşmalarımız yapılmıştır.

O esnada köyde bulunan Tokat Zazaralı (Şenköy) bir şahsın tehditkar bir şekilde bir gencimize ( Cemal Sezer) kafa sallaması olayların fitilini ateşlemiştir. Olay büyümeden yatıştırılsa da gergin bir hava esmesine sebep olunmuştur.

Akabinde yaşanan tartışmalar ve karşılıklı sataşmalar günün farklı zamanlarında sürmüştür.  Bayramın ikinci günü akşamı yine kurban yeri ayarlama vesilesiyle Tekkeye giren üç gençle Temel ailesinin üç ferdi ve Zazaralı iki kişiyle yaşanan sataşma fiziki kavgaya dönüşmüştür. Kısa sürede kavga genişlemiş ayırmaya çalışanlarla darp edilenler bir birine karışmıştır. Sonuça asla tasvip etmeyeceğimiz bir fiziki kavga, ikisi Zazara köylülerinden olmak üzere bir çok kişinin yaralanmasına sebep olmuştur. Kavga esnasında Cemevine ait Camlar kırılmıştır. Kavga sonrası güvenlik güçleri olaya müdahale etmiş ve yaralılar hastaneye sevk edilerek karşılıklı şikayetçi olunmuştur.

Olay bu şekilde olmuşken kimilerinin bu olayı “Hubyar’a saldırı” , “organize saldırı”, “İstanbul’dan kavga için otobüs tutulup götürülen kişler” şeklinde sunması maksatlı yalan ve kötü niyetten ibarettir. Ayrıca daha düne kadar Hubyar Tekkesinin müştemilatlarından olan Cemevi için “burası bizim evimiz, burası Mustafa Temel’in evi diyenler” birden bire buranın “Cemevi” olduğu gereçeğini kabul etmeye başladılar.

Kavga esnasında kaynar su iddiaların aksine Temel ailesi taraftarları tarafından Türbeye giden gençlere atılmış bu esnada kendi çocuklarına da dökülmüştür. Olayda pıçak kullanıldığı iddiası ise tamamen yalandır. Bu maksatla Tokat Güneş Medya isimli yerel gazeteye yaptıtılan haber tamamen maksatlı yalan ürünüdür.

Olaylar esnasında bizler Hubyar Vakfı yöneticileri olayların büyümümemesi için çaba sarf ettiğimiz ve Temel ailesinin Tekkeye Vakıf taraftarlarımızı sokmama girişimine karşı bile sükunetimizi koruduğumuzu o esnada köyde bulunan güvenlik güçleri iyi bilmektedir.

Vakfımız her yıl kurban bayramında yaptığı gibi bu yılda etkinliğimiz için otobüs tutmuştur. Olaya karışan üç kişi zaten otobüsle değil kendi özel otomobilleri ile köydeki evlerine giden Hubyar Köyü mensubu kişilerdir.

On iki yıldır süren ve Mustafa Temel tarafından Tekkenin tapusunu şahsı adına almak için Hubyar Köyü Muhtarlığına açtığı davadan bu tarafa Hubyar Köyünde köylülerimize yönelik zaman zaman saldırıların yapıldığı doğrudur. Bu saldırıları şöyle sıralayarak, bu maksatlı yalancılara hatırlatmak isteriz.
    Bu günlere gelen süreç Mustafa Temel ve çocuklarının Tekkeyi “babalarının malı” olarak görmeleri ve Tekkeye “sahibinden izinsiz girilemez” tabelası asmalarıyla başlamıştır.

İlk saldırı 2006 yılında Vakfımızın açılışında bizzat Mustafa Temel ve çocukları tarafından köyümüze getirilen kimi Zazaralılar tarafından yapılmıştır. O dönemde yaşananlar şikayet konusu olmuştur.
    Daha sonraki yıllarda yine Vakfımızın kurucularından Hubyar Köyü azalarından Hasan Kantekin  kendisini Mustafa Temel’in adamı olarak tanıtan  Zazaralı bir kişi tarafından darp edilmiştir.

On iki yıl süren mahkeme sürecince yine Zazaralı aynı şahıslar her mahkeme koridorlarında tehditkar bir şekilde yerlerini almışlardır.
    Kurban bayramında yaşanan kavgaya giden yol yaklaşık bir ay evvel 6 Ağustos günü başlayan çocuk kavgasına Hıdır Temel ve aynı kavgada başrol oynayan akrabalarının Hubyar Kültür Vakfı tarafında bulunan ailelerin çocuklarını darp etmeleri ile başlamıştır.

Saldırının ne demek olduğunu çocuklar arasındaki kavganın ertesinde Zazara köyünden getirdiği Akyürek soyadlı bazı kişiler ile Vakıf üyemiz Hasan Güney’e saldıranlar daha iyi bilmektedirler.

Bu son olayda yine Zazara köyünden iki kişi de olayın içinde bulunmaktadır. Saldırı başka köylerden insan getirip köylülerini tehdit ve darp ettirmektir. Olaylar sonucunda Zazara köylülerinin köye girişleri yasaklanmış bu amaçla da kimlik kontrolüyle köye girişler yaptırılmıştır. Bu vesile ile bütün bir Zazara köyünün ismini kötüye çıkartan birkaç kişiye karşı Zazara Dernek yönetimi ve Muhtarlığının da sessiz kalamamsı gerekmektedir.

Hubyar Tekkesi ve Tekkenin Cemevi Hubyar Köyü Muhtarlığından hile ile Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesine bizzat Aslan Temel tarafından geçirtilmiştir. Bu yaşanlara sessiz kalanlar Tekkemizi Köyümüzün elinden alıp Vakıflar Genel Müdürlüğüne teslim edenler ile teslim edenlere sessiz kalanların bu tür olaylarda baş rol oynamaları da manidardır.

Hubyar Tekkesi kimsenin babasının malı değildir. Hubyar Tekkesi Hubyar Köylülerinin Atası Hubyar Sultan’ın makamı, Hubyar Ocağının merkezi,  Alevilerin İnanç merkezi, tüm insanlığın ortak kutsal değeridir. Bu olay vesilesi ile buranın Cemevi olduğunu kabul edenler er yada geç bu gerçeği de kabul edeceklerdir. Bu konuda Vakıflar Genel Müdürlüğü ile olan Hukuki ve diplomasi mücadelemiz devam etmektedir.

Biz Hubyar Kültür Vakfı olarak, her kimden gelir ise gelsin her türlü şiddet olayını kınadığımız gibi bunun bir Alevi Tekkesinde yapılmasını asla tasvip etmiyor ve kınıyoruz.

Hubyar Köyünde yaşanan bu olayın son olmasını arzu ediyor ve bunun için elimizden geleni yapacağımızı beyan ediyoruz. Ancak bu tür sorunların başta Tekke ile ilgili davadan ve başka köylerden ziyaretçi adı altında getirilen saldırgan çetelerden kaynaklandığını bilinmesini istiyoruz.

Bu tür ortamları fırsat bilip yaygaracılık yapan ve yalan yanlış iftiralarla insanları suçlayıp kargaşa yaratan provakatif haber ve sosyal medya paylaşımlarına kamuoyunun itibar etmemesini rica ediyoruz.

Biz Hubyar Kültür Vakfı olarak Hubyar Köyünde yaşanan sorunun Alevi hukukuna göre çözülmesi için başvurmadığımız Alevi kurumu ve Piri kalmamıştır. Bu konuda yine de özümüzün darda olduğunun bilinmesini istiyoruz.

Sorunun çözümü için gerek Hubyar Ocağı büyüklerini gerekse de Alevi kurumlarını, Pirlerini göreve davet ediyoruz.

08.09.2017

HUBYAR KÜLTÜR VAKFI

Bu haber 2037 defa okunmuştur.

Tokat yerel basını ile görüşmeler

Tokat yerel basını ile görüşmeler Tokat yerel basını ile görüşmeler

Tokat medyasını Hubyar konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz

Tokat medyasını Hubyar konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz Tokat medyasını Hubyar konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz