Tekkeyi devlet aldı

Tarih 08 Mayıs 2017, 08:25 Editör

Tekkeyi devlet aldı

TOKAT’ta 400 Alevi köyünün bağlı olduğu Hubyar Sultan Tekkesi’nin mülkiyet mücadelesi, tekkenin koruyucusu olan Temel Ailesi ile köylüleri karşı karşıya getirdi. Yaklaşık 11 yıldır süren mülkiyet davasını köylüler kazandı. Tekke de köyün tüzel kişiliğine geçti. Bu kez Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü devreye girip tapuyu aldı.

Tekkenin koruyucusu Temel Ailesi ile Hubyarlıları karşı karşıya getiren anlaşmazlık yıllar önce başladı. Temel Ailesi’nin büyüğü Mustafa Temel’e göre, Sultan Abdülaziz, tekkenin beratını 1872’de dedesi Şeyh Hıdır’a vermişti. Köylülerin kurduğu Hubyar Kültür Vakfı’na göre ise tekke 2. Mahmut döneminde diğer Alevi tekkeleriyle kapatıldı. Şeyh Hıdır, şeyhülislamlığa başvurup bekçilik iznini aldı.

TARAFLAR MAHKEMELİK OLDU
    Bu tartışma sürerken, Hubyar Köyü Muhtarlığı, 2005’te Tokat Valiliği’ne başvurup çözüm istedi. Valilik 2006’da tekkeyi anıtsal varlık ilan etti. Temel Ailesi, 1320 metrekarelik tekke, cemevi, mutfak, çilehane, mezarlık ve arsanın adlarına tapulanması için muhtarlık aleyhine dava açtı. Köylüler de Hubyar Köyü Vakfı’nı kurdu. Bu vakfa köydeki 42 aileden 39’u katıldı. Temel Ailesi de Hubyar Eğitim Vakfı’nı açtı. Taraflar mahkemelik oldu. Dava, 2014’te sonuçlandı. Tekke, köyün tüzel kişiliği adına tescillendi. Muhtarlık 14 Kasım 2016’da tapuyu aldı.

VAKIFLAR TEKKEYİ İSTEDİ
    İddiaya göre Temel Ailesi, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak tekkenin alınmasını istedi. Müdürlük 16 Ocak 2017’de Almus Kaymakamlığı’na yazarak, tekkenin Osmanlı’da Hubyar Tekkesi Vakfı’na ait olduğunu ve vakfın devamcısının kalmadığını belirtti. Vakıflar Kanunu gereği tekkenin önce Hubyar Tekkesi Vakfı adına tescil edilmesini, ardından müdürlüğe devrini istedi. Almus Kaymakamlığı, 20 Ocak 2017’de, tekkenin geçmişte vakfiye kaydının olmadığını vurgulayarak, “Mahkeme kararı dikkate alınarak yeniden değerlendirilmesini” istedi. Müdürlük resen Hubyar Tekkesi Vakfı’na tescilini ve tapusunu istedi. Böylece tekke, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. Hubyar Köyü Muhtarı Hüseyin Çulhacı, Temel Ailesi’nin hukuk yoluyla elde edemediği sonucu bu şekilde elde etmeye çalıştığını iddia ederek, “Vazgeçme niyetimiz yok, yargıya taşıyacağız” dedi.

Hüriyet Gaztesi

Tokat yerel basını ile görüşmeler

Tokat yerel basını ile görüşmeler Tokat yerel basını ile görüşmeler

Tokat medyasını Hubyar konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz