Hubyar Türbesi köy halkına verildi

Tarih 22 Aralık 2014, 09:28 Editör

Hubyar Köylülerinin lehine sonuçlanan Hubyar Türbesi ve Cemevi davası kamuoyunda yer almaya devam ediyor. Cumhuriyet Gazetesi haklı davayı sayfalarına taşıdı.

(Cumhuriyet Gazetesi / 21 Aralık 2014) Hubyar Türbesi ve Cemevi köy halkına verildi

Yaklaşık 8 yılı aşkın süredir Alevi kamuoyunun yakından takip ettiği Hubyar Davası'nda mahkeme, Hubyar Köyü muhtarlığı öncülüğündeki köylüleri haklı buldu; 'Hubyar Türbesi ve Cemevi köy tüzel kişiliğinindir' dedi.

Hubyar Köylülerinin uzun süredir yürüttüğü hukuk mücadelesi Tokat Kadastro Mahkemesinde görülen son duruşma ile sonuçlandı. Mahkeme, Aleviliğin önemli inanç merkezlerinden Hubyar Ocağı'nın da merkezi olan, Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Hubyar Köyü'nde bulunan Hubyar Sultan Türbesi ve Cemevi'nin Hubyar Köyü Muhtarlığına ait olduğuna hükmetti. Köy sakinlerinden Mustafa Temel tarafından yaklaşık 700 yıllık Hubyar Sultan Türbesi ve cemevinin adlarına tapu edilmesi için köy muhtarlığı ve Hazine aleyhine açtığı davayı reddeden mahkeme, türbe ve cemevinin köy muhtarlığı adına tapuya tesciline karar verdi.

“İnanç kurumları kutsal değerdir” Hubyar Sultan Türbesi ve Cemevi ile ilgili tartışmaların başladığı süreçten bu yana köy muhtarlığı ve köy halkından yana taraf olduklarını ifade eden Hubyar Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, gazeteci yazar Murat Kantekin, bir türbenin hiçbir şahsa tapu edilemeyeceğini belirtti. Hubyar Köyü’nde yaşayan ve Aleviler için inanç önderi olarak Dede konumunda bulunan tüm köy halkının 13. Y.Y.’da yaşayan Hubyar Sultan’ın torunları olduğunu belirten Kantekin, “Hubyar Sultan Türbesi de, cemevi de kimsenin şahsi malı değildir. Her yıl yüz binlerce insanın ziyaret ettiği, inançsal anlamda mensup olduğu o türbe, kendisine saygı duyan tüm insanlığın ortak kutsal değeridir. Mantığın kabul etmeyeceği bir iddiayı hukuk da kabul etmedi ve türbe ile cemevinin köy halkının sorumluluğunda olduğuna hükmetti” dedi.

"Mahkemenin kararı önemli"

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise mahkemenin kararının son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Başka burası bir Alevi inanç merkezi olarak tescil edilmiş oldu. Aynı zamanda buranın kamusal bir nitelik taşıdığı, hiçbir şahsın özel mülkü olamayacağı tescil edilmiş oldu" dedi. Kararın örnek teşkil edeceğini söyleyen Kenanoğlu, "Çünkü biz biliyoruz ki birçok inanç-ibadet merkezi şu ya da bu şekilde özel şahısların mülkiyetinde alınır satılır bir ticari mal olarak bulunmaktadır" dedi.

Açıklama - Haber

Hubyar Tekkesi davası gerçeği

Hubyar Tekkesi davası gerçeği Hubyar Vakfından Tokat Güneş Medya gazetesine sert tepki; Bir Alevi Ocağına ayar vermek kimsenin haddine değildir.

Hubyar Tekkesi hizmet yönetmeliği

Hubyar Tekkesi hizmet yönetmeliği Bu bir taslak metin olup önerilere açıktır.